Корпоративни и бизнес подаръци: 50 идеи за всички поводи

Подаръци и подаръци за служители, партньори, доставчици, изпълнители — това е една обща практика и един от елементите на бизнес етикета. Въпреки това, контрагентите не трябва да дават топли чорапи, като любим дядо, и служители — бельо, като приятелки. Идеалният бизнес подарък трябва да бъде оригинален, но в същото време универсален, стилен и едновременно практичен. Така че ще трябва да се поочаем. да изберем подходящите подаръци.

Практически подаръци за бизнес

Тя може да бъде не само преносими компютри и календари, но и чадъри, книги, дневници, парфюми, карета, комплекти кърпи за баня, сатини, добър чай и кафе комплекти. Можете да допълните презентацията си с бродирано лого на компанията (например, върху кърпи).

Подаръци за пътуване

Можете да си купите в насипно състояние колби или сгъваеми чаши (правилното нещо, което ще дойде по-удобно във всеки един момент), поръчате комплекти от писалки и ключодържатели. Можете също така да дадете слушалки, бинокли, камери, компаси и други полезни неща, които ще ви бъдат полезни по пътя.

За офис и комфорт


Организатори, хокей на маса или голф, щандове за мобилни телефони, масажори за врата, елегантни мини-барове — опции комплект. Обсъдете с колегите си какво е най-добре да дадете на бизнес партньорите си. Със сигурност ще имате солиден списък от опции, от които ще изберете само най-доброто.

Правила за добър тон

 1. Подаръкът не трябва да се подчертава чрез реклама, така че не давайте подаръци с голямо лого на нашата компания. Ако решите да поставите лого, тя трябва да бъде почти невидима.
 2. Видът на подаръка зависи от степента на запознаване и близостта на връзката. Избягвайте да давате твърде много лични подаръци.
 3. Цената на подаръка трябва да съответства на обстоятелствата. Не давайте твърде скъпи подаръци, тъй като те могат да причинят срам и желание да се проведе реванш. От друга страна, твърде евтин подарък ще изглежда безвкусен и неуважителен, бедни, да кажем така.
 4. Важно правило, което трябва да се следва при правенето на бизнес подарък: трябва да изберете подходящия момент, който да дадете.
 5. Да се даде подарък на партньорите по време на преговори или в самото начало на връзката не е необходимо — тя може да изглежда като подкуп, опит за подкуп, т.е. да изглежда себепотърка.

Помнете религията и правилата на етикета

 1. Важно е да се има предвид религиозните правила на различните страни и народи.
 2. Свинското месо е забранено в исляма и юдаизма, така че дори най-красивият и скъп кожен колан на прасето ще бъде неподходящ.
 3. Джин, уиски или добър коняк е чудесен подарък, но не и за мюсюлманин. Там не се допуска алкохол.
 4. В Япония и Китай символиката и ритуалите имат специално значение. В Япония например не можете да давате подаръци, които надхвърлят строго определени ценови ограничения. Не забравяйте да предупредите получателя, че ще получи подарък, за да може да подготви подарък за връщане.
 5. В Япония, опаковката и дори дължината на лентата, която е свързана с кутията, е от голямо значение. И подаръкът трябва да бъде опакован в кутия, обвита в цветна хартия с добро качество. Бялата книга и номерата 49, 4 и 9 трябва да се избягват, тъй като те са свързани със смърт и неуспех.
 6. В арабските страни е невъзможно да се правят подаръци за съпругата на собственика. Това поведение на гост ще доведе до обърканост.
 7. В Китай получателят винаги незабавно отказва да приеме подаръка (тук е приет). Дарителят трябва да продължи да се опитва, докато успее.

Лоши подаръци

 1. Един жив подарък може да засрами човек. Само на екрана сме спукани сцени от филмите, в които малко момиче си получава пухкаво куче за рождения си ден. И животът е различен.
 2. Не давайте твърде обемисти елементи на интериора: големи картини, скулптури, полилеи или лампи.
 3. Козметика и парфюми — много интимна подарък. И е почти невъзможно да се стигне до точката, т.е. да се моля на човек. И като цяло, можете да обидя бизнес партньор, ако му даде сапун или кьолн.
 4. Не можете да дадете неща, които свидетелстват на възрастните хора на получателя: плетени чорапи, топли чехли или одеяла.
 5. Цветя в бизнеса могат да бъдат дадени на мъже от всяка възраст (в ежедневието те са предназначени главно за жени и възрастни мъже). Но цветята трябва да са в пъпки, а не цъфтят. Не давайте сухи и диви цветя. И би било хубаво да се знае какво означават — за някои хора, «език на цветя» все още има значение много.

 

Делись нашими статьями в соцсетях, улучшай свою карму и получай скидки на подарки!

от Администратор

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *